De Europese aandelenbeurzen moesten donderdagochtend de kleine openingswinsten weer inleveren. De stemming bleef voorzichtig bij gebrek aan richtinggevend nieuws.

“We zakken toch weer wat weg”, .concludeerde Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments. “Het Schotse referendum zorgt voor enige onzekerheid. Vooral het psychologische effect is daarbij van belang. Indien de Schotten zich losweken van het Britse pond kan dat leiden tot meer onafhankelijkheidswensen in Europese regio’s. Verder is het wachten op de Amerikaanse ww-aanvragen.” Die aanvragen geven een beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt, die een belangrijke graadmeter is voor het rentebeleid in de VS.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend nagenoeg onveranderd op 418,77 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 623,07 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 0,1 procent bij.

Groeistrategie Air France-KLM

Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI stond onderaan de AEX met een verlies van 1,3 procent. Ahold zakte 0,4 procent, nadat marktonderzoeker GfK had gemeld dat de Nederlandse supermarktomzet in augustus verder is gedaald. TNT Express ging aan kop met een winst van 0,7 procent.

In de MidKap klom Air France-KLM 2,6 procent na bekendmaking van de groeistrategie voor de komende jaren. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie ambitieuze doelen gesteld.

RBS dreigt Schotland te verlaten

Royal Bank of Scotland (RBS) klom 1,3 procent in Londen. RBS dreigt het thuisland te verlaten als de Schotten bij het referendum op 18 september voor onafhankelijkheid stemmen.

De euro was 1,2930 dollar waard, tegen 1,2908 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 91,23 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en kostte 97,48 dollar per vat. Het Internationaal Energie Agentschap verlaagde donderdagochtend zijn prognoses voor de vraag naar olie in 2014 en 2015.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl